In de nabije toekomst zullen lantaarnpalen – en andere objecten in de publieke ruimte – deel worden van het internet of things, net als zoveel objecten in onze woningen al gedaan hebben. Buiten hun taak om licht te brengen zullen lantaarnpalen ook de mogelijkheid krijgen om te voelen en meten, bijvoorbeeld aanwezigheid, beweging, temperatuur, vochtigheid, geluid.

Praatpaal Prototype v2
Proefpersoon in interactie met een functioneel prototype van de sprekende lantaarnpaal.

In dit project zoeken we naar het potentieel van spraakinterfaces voor kunstmatige intelligentie in de publieke ruimte: wat als je een gesprek zou kunnen hebben met een lantaarnpaal die verbonden is met zijn omgeving, die super-lokale informatie verzamelt, deel is van een netwerk en een link kan leggen met de gemeente?

Het onderzoek zal inzicht geven hoe ervaringen met zulke sprekende lantaarnpalen te ontwerpen die mensen waarderen. Invloedsfactoren die we hebben geconstateerd zijn bijvoorbeeld de locatie van de lantaarnpaal, zijn identiteit, de intonatie, het onderwerp en het nut van de lokale kennis die hij heeft.

Het project levert een serie prototypes op, variërend van een simulatie tot een volledig functionele, sprekende lantaarnpaal die getest wordt in stadswijken.

Sprekende lantaarnpalen